Vin Alb
Dacă ar fi să descrie vinul alb, fie el sec sau demisec, cei mai mulți degustători ar folosi un singur cuvânt: fresh. Mult mai light decât cel roșu, acesta conține adesea note florale sau fructate, în special citrice. De aceea, este perfect pentru serile de vară, alături de mâncăruri ușoare, precum preparatele din pește, conferind fiecărei mese o aromă aparte.
Vinul alb se servește rece, în funcție de corpolență temperatura variind de la 7-13 grade pentru cele mai aromate, la 3-7 grade pentru cele ușoare. Cum acesta capătă arome deosebite la temperaturi mai scăzute, servirea se face din pahare cu bolul mic, îngust și cu gură mai mică, care ajută nu numai la păstrarea temperaturii optime, ci și a aromei o perioadă mai îndelungată de timp.
Fetească Regală
Elegant, vioi, delicat. De culoare galben verzui cu arome placute de lamai bine coapte, piersici si flori albe, cu o nota de fructe galbene pe un gust usor, suculent si vibrant.
Asocieri culinare: preparate din carne alba, fructe de mare proaspete sau ca aperitiv.
A se servi la: 8-10° C.
Crâmpoșie
Revigorant, fructuos si cu aciditate vioaie. Arome florale placute de soc si lamaita bine armonizate cu note subile condimentate.
Asocieri culinare: un vin fantastic alaturi de orice salata pe baza de citrice sau tarta de fructe.
A se servi la: 8-10° C
Crâmpoșie Selecționată
Rar, usor si cu o aciditate vibranta. Arome placute de mere verzi, lime si agrise albe, cu note de iarba proaspat cosita. Acidate vibranta, usor de baut.
Asocieri culinare: fructe de mare picante, sushi, pui.
A se servi la: 8-10° C
Sauvignon Blanc
Proaspat, vibrant, indraznet. Arome de piersica, grapefruit si ananas, cu note
subtile de mango. Mineralitate vioaie care duce la un postgust cremos si lung.
Asocieri culinare: fructe de mare, pui, branzeturi de capra si salate.
A se servi la: 8-10° C.